085-066 12 77
info@lightingpoleservices.nl

Industrieweg 8C
5145 PV Waalwijk | NL

Volg ons!

Contact

De Markt Burgum

De gemeente Tytsjerksteradiel/Burgum heeft recentelijk de eerste werkzaamheden voor de herinrichting van de markt in het centrum van Burgum ter uitvoering gebracht. Bijzondere cortenstalen lichtmasten van Lighting Pole Services sieren het parkeerterrein en de aanlengende straten. Een bijzonder project aldus onze accountmanager Etienne van Arnhem. Niet alleen de moeilijkheidsgraad in de productie van de gekozen lichtmasten maar ook de logistiek was een uitdaging. Een uitdaging die wij als LPS graag zijn aangegaan. Een gecompliceerde cortenstalen mastconstructie die in het ontwerptraject zo optimaal mogelijk doorgelicht diende te zijn. Mede hierom hebben wij een extern engineering bureau ingeschakeld. Hierdoor konden we volledig onafhankelijke sterkte berekeningen overhandigen en alle complexe vraagstukken van gedegen antwoorden voorzien. Door de invulling van deze vraagstukken hebben wij  zowel de eindklant als ook onze productie partner  een dienst bewezen en een gedegen meerwaarde  aan kunnen reiken. Vele mogelijke obstakels werden in het voortraject al overwonnen. LPS heeft uiteindelijk een 8-tal schuine masten met een lengte van 14 meter en 23 stuks masten met een lengte van 5,5 meter geleverd. De complexiteit lag hem in de gevraagde wanddikte van 5 mm en de eis dat de masten uit één stuk geproduceerde diende te zijn. Dit was voor de 23 stuks 5,5 meter masten geen probleem echter lag de uitdaging bij de grote masten.  Deze masten zijn schuin op een voetplaat geplaatst, deze voetplaat kent een wanddikte van 30 mm. en is voorzien van stabiliteitsvinnen. De lichtmasten zijn conform de wens van de gemeente daadwerkelijk uit één stuk materiaal geproduceerd. Gezien het feit dat geen van onze concurrenten de mogelijkheid heeft om deze lengte uit één stuk te produceren, hadden wij een unieke mogelijkheid om de markt in het centrum van Burgum te voorzien van masten. Naast de levering van deze bijzondere lichtmasten heeft ons team tevens een speciaal grondanker ontwikkeld waar de gemeente en Ko Hartog Electrotechniek BV gebruik van hebben gemaakt.

Mede door de inzet van de installatie partner en uiteindelijke opdrachtgever Ko Hartog Electrotechniek BV, in de persoon van R. Sinnema, hebben wij dit project tot een succes kunnen maken. Tezamen met de heer R. Sinnema heeft LPS een productafname bij onze productie locatie ter uitvoering gebracht. Pas nadat de heer R. Sinnema zijn akkoord gegeven had, werden de lichtmasten middels bijzonder transport naar de installatie locatie vervoerd. Een transport welke voor sommige delen van de af te leggen route onder begeleiding plaats diende te vinden.

Aan de Markt, het grootste parkeergebied van Burgum, komen een Jumbo en Action en worden 24 zorgappartementen en 5 koopappartementen gebouwd. Daarbij wordt de Markt volledig vernieuwd. In eerste instantie was er voor het Marktgebied alleen geld beschikbaar voor aanvullende parkeergelegenheid rondom de nieuwbouw van de Jumbo en de Action. Via de zogenaamde ‘Quick-Wins’, een provinciaal investeringsprogramma dat gekoppeld is aan de (Streek)agenda Netwerk Noordoost, kon het uitvoeringsbudget worden verdubbeld. Hierdoor kon nu de gehele Markt worden heringericht. De herinrichting van de Markt in Burgum is één van de eerste ‘Quick-Wins’ in Fryslân die in uitvoering gaat. De parkeercapaciteit gaat met ruim 30% omhoog. Nieuw straatmeubilair en unieke led verlichting van het parkeerplein met lichtmasten van 14 meter hoogte geven het plein een nieuwe, eigentijdse uitstraling. Duurzaamheid is voor de gemeente een belangrijk uitgangspunt.

Het Lighting Pole Services team is trots op het eindresultaat en bedankt de firma Ko Hartog Electrotechniek BV en de gemeente voor het gestelde vertrouwen.

LPS heeft middels haar partners de perfecte mogelijkheid om projecten te voorzien met masten vervaardigd uit cortenstaal. Dit materiaal is een specifiek materiaal wat door architecten uit Noord Europa veel ingezet wordt. Onderstaande treft u een uitgebreide uitleg en weergave van de historie van cortenstaal als basis materiaal voor onze lichtmasten aan. Cortenstaal, ook bekend onder de merknaam COR-TEN-staal, is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal, de rekenwaarde is circa 355 N/mm². De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk. Kijk voor meer informatie op onze website onder de button ‘Producten’.